A rászorulók csomagjaiba többféle gluténmentes liszt, kenyér és még kuglóf is került. A lisztérzékenyek örömmel fogadják ezeket a támogatásokat, ezek a termékek ugyanis sokkal drágábbak, mint a hagyományosak. Vannak akik már több mint egy évtizede diétáznak.

- 2003 óta vagyok lisztérzékeny. Akkor 12 kilogrammot fogytam, ezután derült, hogy pontosan mi a bajom. Azóta így élek - mesélte el történetét Kórodi Istvánné.

A rászorulók hetente kapnak ilyen jellegű segítséget az egyik gyártó és a helyi érdekképviselet jóvoltából.

null

Miklai Lajosné, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének megyei elnöke elmondta: tavasszal több felajánlásuk volt, de most is próbálják igazságosan elosztani a csomagokat.

A “cöliákia” egy autoimmun betegség, amely a sikérfehérjére való érzékenységet jelenti. Hazánkban minden századik embert érint, de csak egyötödük van tisztában azzal, hogy beteg.

null

A nőknél gyakoribb az előfordulás, mint a férfiaknál, és két korcsoport fokozottan érintett: a csecsemők, illetve a 30-40 évesek. A tünetek azonban a szigorú diétával nagyon jól kezelhetőek és a termékeknek köszönhetően csak kevés dologról kell lemondani.

Címkék: lisztérzékenység, egészségügyi anyagok, csomag, támogatás