A kormány célja, hogy fenntartsa Magyarország működőképességét - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombat este az M1 csatornán adott interjújában, melyben a biztonsági szabályok betartását is kérte az emberektől.

Magyarországnak működnie kell! - fogalmazott a miniszterelnök. A nemzeti konzultáció eredménye alapján azt várják a magyar emberek a kormánytól, hogy tartsák működőképes állapotban Magyarországot és ne engedjék, hogy a vírus megbénítsa az ország és a magyarok mindennapjait. A tavaszi helyzethez képest annyi voltozott, pontosan tudjuk, mivel állunk szemben,  a védekezéshez pedig megvannak az eszközök. Orbán Viktor szerint fel kell készülni arra, hogy a napi esetek száma a jelenleginél még magasabb is lesz. A járvány második hulláma idején elsősorban nem a megbetegedések számára, hanem a halálozásokra kell odafigyelni. Most a védekezés sikerét a halálesetek és a megmentett életek számában lehet mérni.

Exkluzív interjú Orbán Viktor miniszterelnökkel

A koronavírus járvány elleni küzdelem legfrissebb információiról és a kormány döntéseiről készített exkluzív interjút Orbán Viktor miniszterelnökkel Volf-Nag...

A miniszterelnök kiemelte: fontos, hogy a néhány érvényben lévő szabályt betartsuk. Eszerint mindenki viselje a maszkot, tartsa a távolságot, és ha valaki rosszul érzi magát, ne menjen emberek közé. Mint mondta, szombaton szankciókról is döntött a kormány: ha valaki egy boltban nem viseli a maszkot, ő és a bolt is kap büntetést, a boltos a második ilyen esetben figyelmeztetést kap, harmadszor már be fogják zárni az üzletet.

Az oktatást a hagyományos tanrendben szeretnék folytatni. Ha baj van, akkor az osztályokat próbálják átszervezni, ha izolálni kell, akkor az osztályokat és nem az egész iskolát zárják be.

A miniszterelnök az interjúban beszélt még az idősek védelmének fontosságáról, a munkahelyek megtartásáról, és a családok védelméről is. Utóbbival kapcsolatban elárulta, hogy a családok életszínvonalára figyelni kell, ezért a kormány létrehoz egy családügyekért felelős, családokkal foglalkozó tárca nélküli miniszteri posztot, amelyet Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tölt be október 1-től.

Címkék: szankció, interjú, maszk, Orbán Viktor, egészségügyi anyagok, koronavírus