"Hazánk ma egész Európában az egyik legbiztonságosabb ország a koronavírus-járvány szempontjából. A környező országokban viszont egyre nő a fertőzöttek száma. Éppen ezért a vírust már a határon meg kell állítani, meg kell akadályozni, hogy külföldről behurcolják Magyarországon" - fogalmazott vasárnapi sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely.

A kormány az operatív törzs javaslatára idehaza egyelőre nem tervez szigorításokat, a határokon viszont igen. Az országokat három kategóriába sorolták, amit színekkel jelöltek:

- zöld (alacsony a fertőzöttség mértéke, alacsony a kockázat)

- sárga (közepes a fertőzöttség mértéke, közepes a kockázat): Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Egyesült Királyság, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, Egyesület Államok, Norvégia ...

- vörös (magas a fertőzöttség mértéke, magas a kockázat): Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Moldova, Montenegro, Ukrajna, Fehéroroszország ...

Horvátországban a fertőzöttek száma alacsony a növekedés ellenére is, ezért egyelőre a zöld kategóriában van.

Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra. Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be. Sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírus-tesztet tud hitelt érdemlően felmutatni. A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírus-tesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.

Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országból történő belépésre viszont nincs lehetőség - mondta.

A tranzitforgalom és az áruforgalom a szabályok alól kivételt képez, továbbá a hivatalos út is, ugyanakkor az egészségügyi vizsgálatokra ezekben az esetekben is sor kerülhet - ismertette a miniszter. Hozzátette: ahogy korábban is, a házi karantén szabálya alól különös méltánylást érdemlő esetben a rendőrség adhat, a kérelmet angol vagy magyar nyelven kell kérelmezni.

Az országok besorolásával kapcsolatban rögzítette: a kormány újra és újra felül fogja vizsgálni az országok listáját a szerdánként, és ha szükséges, akkor a sárga vagy a vörös kategóriába tartozó országok száma bővülhet. Ha valahol drámaian romlik a helyzet, azonnal intézkednek.

Augusztus elsejéig a kormány állja a tesztelés költségeit, ezt követően maguk, az utazók.

Az utazási korlátozó intézkedések szerdától lépnek hatályba, azok is számíthatnak az új intézkedésekre, akik Görögországból közúton, Szerbián keresztül térnek haza.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: ország, karantén, határ, állampolgár, fertőzött, tájékoztat, járvány, magyar, koronavírus, egészségügyi anyagok