Középszinten országszerte 68 458-an, emelt szinten 2119-en írásbeliznek - tájékoztatott a Magyar Távirati Iroda.

A könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről szóló szövegértési feladat, a sportról szóló érvelés is szerepelt a középszintű írásbeli magyar érettségin, míg a vizsga második részében Fekete István-novella, illetve Arany János és Tóth Árpád művei között lehetett választani az eduline.hu információi szerint.

fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A könyvek történetéről, olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók az idei magyarérettségi első részében. Szintén az első részhez tartozó szövegalkotási részében pedig a sportról és testnevelésről szóló érvelést vagy egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet kell írniuk a diákoknak - írta meg az eduline.hu.

fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében a tantermekben különleges óvintézkedéseket kell betartani. Az intézmények környékén pedig rendőrök és polgárőrök ügyelnek arra, hogy a diákok ne csoportosuljanak.

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A magyarvizsgákat kedden a matematika írásbeli követi.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: tanterem, távolság, fertőtlenít, óvintézkedés, maszk, középiskola, biztonság, koronavírus, érettségi, járvány, egészségügyi anyagok