Kaposváron az elsők között vezették be az ingyenes HVP elleni védőoltást 10 évvel ezelőtt. 2014-től pedig már minden 7. osztályos lány térítésmentesen hozzájuthat. A szülök csütörtökig adhatják le a jelentkezési adatlapot az iskolákban, ahol a védőnők is segítik a tájékoztatást.

- Az oltás beadását az iskolaorvos végzi, az iskolaorvosi rendelőben vagy a rendelőben. Az oltások beadásának az ideje a tanévben októberben illetve áprilisban történik - tudtuk meg Lauberné Mészáros Erzsébettől, a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezető védőnőjétől.

A házirovosok támogatják az ingyenes humán papiloma vírus elleni védőoltás beadást, ami többféle daganattípus ellen véd. A többi között a méhnyakrák kialakulása ellen.

- Szükséges a fertőzés megléte előtt vagy bekövetkezte előtt elkezdeni, hogy mire a potenciális fertőzés lehetősége létrejön, addigra védettséget biztosítsunk. Ennek időpontja biztosan akkor történik, amikor a szexuláis aktivitás megkezdése előtt adjuk be ezeket az otlásokat - tette hozzá Gyánó Barna gyermek háziorvos.

A vakcina ugyan későbbi életkorban is kérhető, akkor azonban már 3-4 oltás szükséges a védettség kialakulásához, ráadásul azért már fizetni is kell. Ettől a tanévtől egyébként egy új oltóanyagot vezettek be. Ez, az eddigi 7 vírustörzs helyett 9 ellen nyújt védettséget.

Címkék: hpv, vírus, oltás, egészségügyi anyagok