Napi szinten tartanak fejlesztő foglalkozást súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekeknek a Napsugár központban a Béke utcában. A nevelési-oktatási részlegben 21, de összességében mintegy 80 gyermekkel foglalkozik a szervezet. Egy pályázatnak köszönhetően most tovább tudnak lépni ezen a téren is.

A Napsugár központot is fenntartó Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete nemrégiben egy 45 millió forintos pályázati támogatáshoz jutott. A pénzből fejlesztő eszközöket szerezhetnek be, módszertant dolgozhatnak ki, valamint tapasztalataikat átadhatják hasonló szervezeteknek.

dr. Hegedüs Lajos
dr. Hegedüs Lajos

"A projektnek nagyon fontos célja, hogy a saját munkatársaink fejlődését tudjuk képzésekkel biztosítani, és olyan új képzéseket tudjunk számukra adni, amivel még komolyabb fejlesztő munkát tudnak végezni. Tehát a ma rendelkezésre álló, a tudomány, technika állása szerint rendelkezésre álló valamennyi eszközzel lehessen segíteni a súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekeknek az életminőség javítását és azt, hogy a társadalmi beilleszkedésük is megtörténhessen." - mondta el a pályzázat ismertetésekor dr. Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke.

A pályázat révén legalább hetven gyermek életminőségén tudnak majd javítani. Ezt a tudást pedig megosztják a területen dolgozó más kollégákkal, annak érdekében, hogy segítsék a gyermekek fejlesztését.

fogyatékos

"Lektorált módszertani anyagot fogunk kiadni pedagógusok számára, ami az ő munkájukat fogja megkönyíteni a tanév során. A gyermekek számára speciális eszközök megvétele, ami az önkiszolgálásukhoz, mozgásfejlesztésükhöz, tanulásukhoz és az otthoni tevékenységükhöz, a mindennapjaikhoz nyújt nagyon nagy segítséget. Képzésekben vesznek részt a pedagógusok és a családok számára nyújtunk olyan szabadidős tevékenységet, ahol a családtagok egy kicsit kikapcsolódhatnak." - tette hozzá az eseményen dr. Hegedüs-Beleznai Csilla, projektmenedzser.

A három éves program ideje alatt olyan módszereket is kidolgoznak, amelyek segítségével saját magukat is kiszolgálhatják a fogyatékos fiatalok, illetve a szülőket is bevonják a munkába, hogy megkönnyítsék az otthoni fejlesztést.

Címkék: napsugár központ, hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő, pályázat, egészségügyi anyagok