Üres váróterem a Béke utcában és ugyanitt üres rendelők. Egy nyomtatott lap jelzi, hogy hétfő óta, két héten keresztül csak a kijelölt fogorvosi rendelőben és csak az akut betegeket látják el. A fogorvosok arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy szerintük nagyon alacsony az állami támogatás és így csak nagyon nehezen tudják biztosítani az alapellátást.

- Évek óta vártuk és várjuk a mai napig, hogy az alapellátásban dolgozó kollégák finanszírozása elérjen egy bizonyos szintet. Sajnos ez nem következett be ezért tartunk figyelmeztető munkabeszüntetést még az év elején, mert ez iskolafogászat és a következőkben szeretnénk ha a kérésünk teljesülne, megvalósulna mindenki megelégedésére - tette hozzá dr. Katona Enikő.

Jelenleg 700 és 900 ezer forint között van az alapellátás állami támogatása. Az érintettek szerint ez nem elegendő az amúgy is drága fogászati alapanyagok beszerzésére, a gépek fenntartására, üzemeltetésére és a bérekre sem.

A munkabeszüntetés előtt az elmúlt hét végén az egészségügyért felelős államtitkár bejelentette, hogy a praxisok még az idén egyszeri másfél millió forintos támogatást kapnak, jövőre 250 ezer forinttal, 2021-től pedig újabb 140 ezer forinttal emelik a havi díjakat. A fogorvosi kamara szerint ez is előrelépés, de még mindig kevés a háziorvosokéhoz képest.

- Ez most nagyon jól hangzik, de sajnos ez még mindig nem elegendő. Ha visszaosztjuk ezt a másfél millió forintos összeget erre az évre, illetve hozzáadjuk a jövő évre beígért összeget, így fogunk tartani körülbelül 1 millió 200 ezer forintnál. Ez még mindig elmarad az alapellátó háziorvosok által megkapott átlagosan olyan 1 miillió 700 ezer forinttól. A fogorvosoknak régi küzdelme, hogy legalább ezt az összeget elérjük - nyilatkozta dr. Vajda Levente, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának megyei elnöke.

Kaposváron 10 fogorvos csatlakozott a figyelemfelhívó akcióhoz. Ellátásban azonban minden beteg részesül, igaz csak a kijelölt ügyeletes orvosnál és akkor is csak akut esetben.

Az ügyeletesek névsora dátum szerint megtalálható minden egyes rendelőben.

Címkék: fogorvos, sztrájk, egészségügyi anyagok, kaposvár