A Bárczi Gusztáv Módszertani Központ fennállásának 70. évfordulójára tartott konferencián a tehetséggondozás és az esélyegyenlőség továbbfejlesztése volt a téma.

Az elmúlt hetven év legfőbb állomásait említette köszöntőjében a módszertani központ főigazgatója. Munkájuk során azonban legnagyobb sikernek azt tartják, amikor a rájuk bízott gyerekek először megszólalnak és eljutnak oda, hogy tehetségessé válnak valamiben. A konferenciával is ezt a munkát akarják segíteni.

- Ma a legfontosabb a tehetség az országban, mert ők azok, akik előbbre tudják vinni dolgainkat, a jövőképet ők tudják kialakítani és ezért elsősorban a tehetséggondozásra alapoztuk ezt a konferenciát. Azt gondoljuk, hogy ezen a területen mindent meg fogunk tudni talán mutatni, hogy merre és milyen kihívásokkal kell szembenéznünk - tette hozzá dr. Benczéné Csorba Margit, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ főigazgatója.

A módszertani központ az évtizedek alatt elsimerést vívott ki magának az itt folyó nevelőmunka miatt. A kormányzat számára is fontos a tehetséggondozás, mondta előadásában az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára. A különböző pályázatok révén idén már több mintt 400 ezer fiatalnak tudtak segíteni, hogy megtalálják és kibontakoztathassák tehetségüket.

- Ez a tehetség terület nem tud úgy a felszínre törni, ha nincs meg az a támogató környezet, amely segít fiatalnak, a gyermeknek abban hogy a tehetségét ki tudja bontakoztani. Támogató környezet része a család, sőt mi úgy gondoljuk, hogy az elsődleges része a család, a családi közösség, viszont rögtön utána jönnek a pedagógusok, azok a szakemberek, akik a tehetséggondozással, tehetségfejlesztéssel foglalkoznak és akik tudnak segíteni a fiataloknak - mondta dr. Illés Boglárka helyettes államtitkár.

Szita Károly polgármester a tehetséggondozáson túl a szakemberek segítségét abban is kérte, hogy Kaposvár 2030-ra az ország legegészségesebb városa legyen.

- A jelen legnagyobb kihívása ez. Hogy erre milyen választ, megoldást találunk, azon múlik majd gyermekeink és unokáink életminősége, vagyis az, hogy milyen jövő vár a következő generációkra ebben a városban. Nos ebben a nemes munkában számítok önökre, számítok szakmai felkészültségükre, ám főként emberségükre és az elhivatottságukra - tette hozzá beszédében Kaposvár polgármestere.

A Bárczi Gusztáv Módszertani Központ 70 éves ünnepségsorozata december közepén egy esttel folytatódik, ahol diákjaik mutatják be tehetségüket.

Címkék: egészségügyi anyagok, bárczi gusztáv módszertani központ, egészség, kaposvár