Szinte ellepi az utcákat a platán virágpora, a nyír termése pedig érintésre szétmálik. Országszerte tombol az allergia szezon, így egyre többen tapasztalják a kellemetlen tüneteket.

Az allergiás nátha évről évre egyre több ember életét keseríti meg. Sok esetben nem is számít, hogy kinek milyen erős az immunrendszere, bárkiből kiválthatnak allergiás tüneteket a levegőben lévő pollenek.

- Ez elsősorban környezetszennyezésen múlik, vannak genetikai okai is de elősorban azzal, hogy a környezetünk állandóan elszennyeződik és ez allergiás reakcióra indítja a szervezetet - tette hozzá Dr. Berta Gyula, tüdőgyógyász-allergológus.

A legtöbb gyógyszertárban csak az elmúlt hónapban 40 százalékkal többen vásároltak allergia elleni gyógyszert, mint egy átlagos időszakban.

- Ha többféle tünete van a betegnek, tehát szemviszketés, orrfolyás tüsszögés, akkor a tablettát javasoljuk, ha csak az orrtünetek dominálnak, akkor az orrsprayt - mondta Bali Tibor, a Szigethy-Gyula Gyógyszertár egységvezető gyógyszerésze.

Az orrsprayk túlzott használatával azonban vigyázni kell! Ugyanis ha valaki sokáig használja azokat, akkor a nyálkahártyája akár súlyosan károsodhat is.

Címkék: allergia, pollen, kaposvár, egészségügyi anyagok