Ma a forró leves mellé mazsolás kalácsot szolgáltak fel a kaposvári hajléktalanszállón. Több turnusban, 120 embert tudnak itt fogadni. A meleg ételeket több forrásból szerzik be.

- Egy uniós forrásból a Hajléktalanokért Közalapítványon keresztül 53 adag meleg ételre kapunk támogatást. A népkonyhai ellátásunk a másik és a harmadik a kaposvári Szent Imre Öröksége Ifjúsági és Szociális Alapítvány által biztosított, most harmadik éve, napi 40-45 egytál meleg étel - válaszolta kérdésünkre Horváthné Pintér Piroska, a Nyitott Kapu Hajléktalangondozási Központ vezetője.

A napi felvágott mennyiséget pedig a kaposvári húsüzem szállítja ingyenesen a hajléktalan szálló konyhájára. Ezeken túlmenően egyéb felajánlásokból is be tudnak szerezni élelmiszert. Kaposváron, amelyik hajléktalan igénybe veszi a gondozási központ szolgáltatását, az biztonságban érezheti magát. Az étkezéseken kívül ugyanis pihenési, tisztálkodási és mosási lehetőség is van itt.

null

A gondozási központ ellátása miatt a korábbi években megszokott klasszikus teajárat ugyan megszűnt, a Vöröskereszt munkatársai azonban továbbra is járják az utcákat és, akinek szüksége van rá, azokat ellátják meleg ruhával, takaróval.

- Amikor bejönnek a zordabb időjárási viszonyok, akkor az utcai szociális munkások felderítő utakat tesznek a városban, tudják, hogy hol lehet fellelni olyan hajléktalanokat, akiket esetleg nem sikerült becsalogatni az intézménybe, és ilyenkor gondoskodnak arról, hogy takarókat, meleg ruhákat vigyenek a rászorulóknak - tette hozzá Gyarmati László, a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezetének szakmai vezetője.

Az ünnepnapok alatt is nyitva áll a gondozási központ ajtaja mindazon hajléktalanok előtt, akik egy tál meleg ételre, vagy fütött helyiségre vágynak.

Címkék: vöröskereszt, hajléktalan, segítség, december, karácsony, hideg, tél, egészségügyi anyagok