A fej-nyaki daganatok elleni küzdelem nemzetközi világnapja alkalmából, 2017. július 28-án szűrést szerveznek a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban.

A szűrővizsgálat elsősorban azoknak indokolt, akik kapcsolatba kerülhettek fizikai-, kémiai-, biológiai rákkeltő anyagokkal, vagy dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, vagy a családjukban előfordult fej-nyaki tumor. A legveszélyeztetettebb életkor 45-65 év között van, de nagy kockázat esetén fiatalabb és idősebb életkorban is előfordulhatnak daganatos elváltozások.

2017. július 28-án 8:00-12:00 óráig fej-nyaki daganatok szűrésére lesz lehetőség a kaposvári kórház fül-orr-gégészeti osztályán. A szűrővizsgálat a későbbiekben minden hónap első péntekén, 9:00-11:00 óráig igénybe vehető lesz a nagy kockázatú lakosság számára. Érdeklődni és bejelentkezni a 82/501-320-as telefonszámon vagy személyesen munkanapokon 8:00-14:00 (megközelíthető a Németh István fasori főbejárat felől).

A fej-nyaki daganatok a kulcscsont és a koponyaalap között elhelyezkedő szervekből kiinduló daganatos elváltozások. Ide tartoznak a bőr, az orrüreg, az orr-melléküregek, a nyálmirigyek, az orca, a szájüreg, a garat, a gége, a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy daganatos elváltozásai. A fej-nyaki tumorok legnagyobb csoportját a szájüregi daganatok képezik. A gégerák a fej-nyak daganatainak több mint 25%-át adja.

A gégerák több mint 80%-ban férfiaknál fordul elő, többségében 55 évesnél idősebb korban kerül diagnosztizálásra. Amíg Magyarországon 1948 és 2000 között a daganatos összhalálozás 2,8-szorosára emelkedett, addig a fej-nyaki tumorok által okozott halálozás közel 6-szorosára. 2015-ben országosan több mint 2000-en haltak meg fej-nyaki daganatok miatt. Ez az arány Európában a legmagasabb. A férfi-nő arány megközelítően 5 az 1-hez.

A szájüregi daganatok 80-90%-ában a dohányzás valamelyik formája lényeges szerepet játszik. A hosszú távú fogyasztás tovább növeli a rizikót csakúgy, mint az. alkohol hosszantartó vagy nagy mennyiségű fogyasztása.

Címkék: fej-nyaki daganatok, szűrés, vizsgálat, kórház, egészségügyi anyagok, kaposvár