Nyír, nyár, kőris. Már javában virágoznak az idei első allergén növények. A pollenszezon beköszöntével egyre többen szenvednek az allergiás tünetektől.

Ezek enyhítésére az egyik legegyszerűbb megoldás a vény nélkül kapható orrsprayk használata. Ezek a készítmények azonban hosszú távon nem nyújtanak biztos megoldást.

- Ezek valóban nagyon jók eleinte, mert pár órára megszűntetik az orrdugulást, azonban hosszabb használatuk visszacsap, mert sok mellékhatással jár - mondta Dr. Berta Gyula, tüdőgyógyász-allergológus.

Ilyen mellékhatás lehet például az orrszárazság vagy az orrvérzés, de a túlzott és hosszú távú orrspray használat akár függőséghez is vezethet.

- A hozzászokásnál, mikor hozzászokik a beteg egyre többet alklamazza ezeket a készítményeket, s egy idő után kialakul egy úgynevezett rebound effektus, amikor már nem összehúzódik az orrnyálkahártya, hanem inkább beduzzad és elzárja a légutakat, tehát nem kap az orrán keresztül levegőt - tette hozzá Dr. Totth László, fül-orr-gégész.

Ilyen esetekben a beteg ismét orrspray-hez nyúl, és szépen lassan már nem is tud nélküle levegőt venni. A függőségnek pedig az orrnyálkahártyára nézve nagyon komoly következményei lehetnek.

- Ha a nyálkahártya károsodik, kiszárad, akkor töredezett és sok minden problémát csinálhat mindenesetre nem oldja meg az orrlégzést - válaszolta Győrbíró László, a Szigethy Gyula Gyógyszertár egységvezetője.

Ilyenkor fokozatosan át kell térni az orvos által felírt készítményekre. Jó tudni, hogy az allergiás nátha kezelésére nemcsak az orrsprayk, hanem a különböző antiallergén tabletták is hatásosak lehetnek. Ezek ugyanis az egész szervezetet érintő tüneteket egyszerre kezelik.

Címkék: függőség, orrspray, pollen, allergia, egészségügyi anyagok