A Szupermenta sültkrumpli termékteszt folytatásaként ezúttal 16 gyorsfagyasztott hasábburgonya komplex vizsgálatát végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság laboratóriumaiban a termékeket élelmiszerbiztonsági és minőségi paraméterek alapján egyaránt vizsgálták. Jelölési hiba minden terméknél akadt, három sültburgonya forgalmazójával szemben pedig - minőségi problémák miatt - élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a hatóság.

A NÉBIH laboratóriumaiban szúrópróbaszerűen végeztek méréseket ólom és kadmium szennyezőanyagra, illetve növényvédőszer-maradékra. Megnyugtató, hogy minden minta megfelelt a határértéknek vagy egyáltalán nem tartalmazott kimutatható mennyiséget ezekből az anyagokból.

A zsírsavösszetétel vizsgálatával ellenőrizték a szakemberek, hogy a termékekben valóban a jelölésen szereplő napraforgóolaj vagy pálmaolaj van-e. E téren minden burgonyát rendben találtak.

A vizsgált termékeket „gyorsfagyasztott hasábburgonya” elnevezéssel forgalmazzák, így minőség szempontjából meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak is, például az ún. széledarab-tartalomra és foltos hasáb mennyiségére vonatkozóan. A széledarabra vonatkozóan folyamatban van a Magyar Élelmiszerkönyv módosítása, így azok mennyiségét nem vettük figyelembe az értékelésnél. Fontos tudni, hogy ezek az értékek azt is meghatározzák, mely minőségi osztályba sorolható egy termék. Kilenc hasábburgonya csomagolásán nem tüntették fel a minőségi osztályt, de ezek közül nyolc az első osztálynak felelt meg. Három terméknél a nagy mennyiségű foltos hasáb miatt minőségi hiba lett megállapítva. Egy forgalmazó alacsonyabb, míg kettő magasabb osztályba sorolta termékét.

A jelölés vizsgálatakor minden hasábburgonyánál akadt jelölési hiba. Volt olyan termék például, mely csomagolásának elülső oldalán 1 kg nettó tömeget jelöltek, azonban a hátoldalon már 2,5 kg szerepelt. Hiányosságnak számított az is, ha nem volt elkészítési útmutató. A termékek sótartalma azonban minden esetben összhangban volt a csomagoláson szereplő értékekkel.

A jelölési hiányosságok mellett megállapított minőségi hiba miatt 3 termék forgalmazójával szemben összesen kb. 500 ezer Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a NÉBIH szakemberei. A többi 13 termék esetében a jelölési hibák miatt figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.

Címkék: sültkrumpli, burgonya, ellenőr, NÉBIH, egészségügyi anyagok