A tavalyi évben 1114 gyermek szültett a Kaposi Mór Oktató Kórházban. csaknem 1 százalékkal több mint egy évvel korábban. Prof. Dr. Szilágyi András, a kórház szülészeti osztályának főorvosa szerint a Marcali Kórház szülészetének szüneteltetése is tehet erről a számról, hiszen novembertől már Kaposvárra is jártak szülni a marcali anyukák.

baba

Országosan is 0,9 százalékkal több baba született 2016 harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban. Somogyban pedig 1 százalékkal több újszülött látjta meg a napvilágot ugyanebben az időszakban, annak ellenére, hogy eddig kevesebb gyermekáldás volt jellemző.

A szakemberek szerint ez a kormány új családtámogatási rendszerének is köszönhető. Kaposvár is nagyjából tízféle új, illetve megújult támogatási formával ösztönzi a gyermekvállalást, illetve segíti a családok mindennapjait. A város által kidolgozott kismama programban egyebek mellett adókedvezmények és az utazási támogatások bővítése is szerepel.

A kaposvári baba-mama program egyik eleme a babadoboz
A kaposvári kismama program egyik eleme a babadoboz

A családbarát intézkedésekre nagyjából évi 100 millió forintot szán a kaposvári önkormányzat. A kismamaprogram részeként ebből a pénzből jut az ingyenes, illetve kedvezményes védőoltásokra, a lombikbébi program városi támogatására, lakás- és telekvásárlási, illetve építési kedvezményekre, kommunális adómentességre és a kismamabérlet bővítésére is. Ilyen, az országban Kaposváron az elsők között bevezetett újdonság a babadoboz is. Ez a babaápolási cikkeket tartalmazó ajándék augusztus óta jár minden kaposvári újszülöttnek.

Címkék: születésszám, mama, babadoboz, születés, baba, egészségügyi anyagok, Kaposvár