A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság biztonsági vizsgálatok keretében 22 db játékból (3 db hűtőfolyadékos rágóka, 4 db csörgővel kombinált rágóka, 13 db csörgő, és 2 db sípoló játék) történt a mintavétel és 12-féle termék nem felelt meg a követelményeknek.

A vizsgálatok a csörgők vonatkozásában általános követelményekre (ütővizsgálat, kis alkatrészek vizsgálóhengere, hegyes végződések, bizonyos játékok alakja és mérete) irányultak, valamint az előírt figyelmeztető felirat meglétére, amelyet a bölcsőhöz, gyermekágyhoz vagy gyermekkocsihoz rögzíthető játékoknál kell feltüntetni a biztonságos használat érdekében.

A folyadékkal töltött hűsítő rágókák esetében tömítettség vizsgálatra került sor, melynél követelmény, hogy a vizsgálatkor nem keletkezhet rés vagy repedés, amelyen a folyadék kiszivároghat. Ezen kívül a folyadékos rágókákon a biztonságos használathoz szükséges figyelmeztető mondat meglétét ellenőrizték a szakemberek.

A sípoló játékoknál húzóvizsgálattal ellenőrizték a játékban lévő síp eltávolíthatóságát, illetve azt, hogy a síp belefér-e a kis alkatrészek vizsgálóhengerébe.

A laboratóriumban elvégzett vizsgálatokról érdekes részletek derülnek ki az alábbi videóból:

A vizsgálaton megbukott termékek listája itt, a megfelelt portékáké pedig itt érhető el.

A veszélyes játékok forgalomból történő kivonásáról, illeve a súlyos kockázat miatt e termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok intézkednek.

Címkék: csörgő, rágóka, fogyasztóvédő, csecsemő, veszélyes, gyermek, egészségügyi anyagok