A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálat ellenőrzéssorozatán az üzletek mintegy ötödénél, 14 egységben tapasztaltak problémát a szakembereknek.

A NÉBIH szervezésében augusztus végén tartott halászati ellenőrzés célja a balatoni vendéglátó egységekben kapható hal és haltermék nyomon követhetőségének ellenőrzése volt. Az akcióban a NÉBIH szakemberei mellett a kormányhivatalok munkatársai vettek részt, így összesen 31-en végeztek ellenőrzést.

A négynapos akció során az ellenőrök 23 Balaton-parti településen összesen 72 vendéglátó egységet, halsütödét vizsgáltak. A szakemberek 14 esetben összesen 205 kg halat, vagy halterméket foglaltak le, illetve semmisítettek meg. A legnagyobb forgalomból kivont tétel mintegy 20 kg harcsafilé volt, de ártalmatlanítottak pontyot, pisztrángot, süllőt, keszeget, hekket és halbelsőséget is. Az ellenőrök olyan állapotú fagyasztott halat is találtak, melynek fajtáját már meg sem lehetett állapítani.

Több esetben higiéniai hiányosságokat is tapasztaltak az ellenőrök. Ezen vizsgálatokat az illetékes kormányhivatalok folytatják le. Egy strandi halsütöde esetében több mint 71 kg nem megfelelően tárolt, bűzlő halat és halterméket (afrikai harcsa, cápaharcsa filé, harcsa filé, ponty, keszeg, pisztráng és süllő) találtak a halőrök. A termékeket, a további hatósági vizsgálatok lefolytatásáig kivonták a forgalomból az ÁHSZ szakemberei.

Címkék: halsütő, hal, razzia, ellenőrzés, egészségügyi anyagok