A vizsgálat célja annak felderítése volt, hogy az említett termékek megfelelnek-e az előírt biztonsági, illetve minőségi követelményeknek. A szúrópróbaszerűen mintavételezett termékek között 10-féle színesceruza készlet, 4-féle tolltartó, 5-féle radír, továbbá 10-féle tornaruha szerepelt.

A színezésre használt ceruzáknál előforduló nehézfémek kockázatot jelenthetnek, hiszen ezek különböző egészségkárosító - akár rákkeltő - hatással rendelkezhetnek. főleg ha a gyerekek a szájukba veszik a ceruzát. A 10-féle színesceruza készlet közül 1-féle készlet esetében merült fel kifogás, ugyanis a készletben található sötétzöld színű ceruza kadmiumtartalma meghaladta a jogszabályban előírt határértéket.

A tolltartók, valamint a radírok esetében a tiltott lágyítószer-tartalom meghatározására került sor. A mintavételre kerülő termékek többsége puha, lágy műanyag részt is tartalmazott, így ezen termékek esetében felmerülhet a gyanú, hogy azok egészségre ártalmas, tiltott ftálsav-észter típusú lágyítószert tartalmaznak. Ezek a tiltott vegyületek nyál vagy izzadság hatására könnyen kioldódhatnak és nyálkahártyán vagy bőrön keresztül felszívódva egészségkárosító hatást fejthetnek ki. A megvizsgált 4-féle tolltartó esetében 1-féle terméknél tiltott lágyítószer-tartalom került kimutatásra.

A tornaruhák esetében fontos a nyersanyagösszetétel. Ezen bőrrel közvetlenül érintkező textilek esetében különösen fontos, hogy jó minőségű, a lehető legtermészetesebb összetevőket tartalmaza. A szakemberek azt vizsgálták, hogy a címkén szereplő nyersanyag-összetétel megfelel-e a valóságnak. 10-féle termék közül 1 termék esetében merült fel kifogás a jelölt nyersanyag-összetételre vonatkozóan.

Bővebb információ a www.nfh.hu oldalon olvasható.

Ha kíváncsi rá milyen izgalmas módszerekkel vizsgálják a fogyasztóvédők a termékeket, akkor az alábbi videót ajánljuk figyelmébe.

Címkék: radír, ceruza, tolltartó, tanszer, fogyasztóvédelem, iskolakezdés, egészségügyi anyagok