A hústermékek után a kenyereknél és pékáruknál is jön az új szabályozás, amely átírja a Magyar Élelmiszerkönyv kenyér- és pékáru fejezetét - írja a Napi.hu.
A portál információi szerint várhatóan 2016. október második felében léphet hatályba az új szabályozás. Ezután pedig fél éven belül már a megújított termékeknek kell a polcokon lenniük.
A Napi.hu össze is gyűjtött néhány lényeges változást:
- A rozskenyeret legalább 60 százalékban rozslisztből kell készíteni, a sima (búza) liszt arány maximum 40 százalékos lehet. (A rozskenyérnél eddig a minimális rozsliszttartalom csak 40 százalék volt.)
- A rozsos kenyér esetében a rozsliszt aránya minimum 30 százalék, míg a búzaőrleményé 70 százalék. (A rozsos kenyér esetében a minimális rozsliszttartalom 15,1 százalékos volt.)
- Tönkölykenyérnek hívott termék esetében legalább 60 százalékban kell a tönkölybúza-őrlemény arányának.
- A kukoricás kenyérnél 100 kiló lisztre vetítve legalább 5,5 kiló extrudált kukoricapehely-lisztet vagy egyéb kukoricaőrleményt kell felhasználni.
- A Graham-kenyér csak akkor lesz szabályos - tehát csak akkor szabad ezen a néven forgalmazni -, ha a Graham-liszt aránya legalább 90 százalékos.
A teljes cikket ide kattintva érhetik el.
Címkék: Magyar Élelmiszerkönyv, előírás, kenyér, szigorítás, változás, egészségügyi anyagok