Magyarországon a legtöbbször még mindig hónapokat vesz igénybe egy daganatgyanús beteg kivizsgálása és ellátása, Kaposváron azonban egy ilyen páciens maximum egy hónapon belül teljes körű diagnózist kap, további két héten belül pedig a kezelését is megkezdik. A Kaposi Mór Oktató Kórházban nemrég a rákbeteg-ellátásban egy teljesen új modellt vezettek be, amely pluszforrás bevonása nélkül, pusztán szervezéssel képes javítani az ellátás minőségén, eredményességén – írja a Magyar Idők.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2015-ben közzétett elemzése szerint az ország éves szinten közel 200 milliárd forint közforrást fordít onkológiai ellátásra. Ez az összeg azonban nem hasznosul kellően hatékonyan, sőt a KSH adatai szerint az elmúlt ötven évben Magyarországon 48 százalékkal nőtt a rákos megbetegedések okozta halálesetek száma, a folyamatosan növekvő kiadások ellenére.

kaposvári kórház

Az okok között szerepel, hogy az emberek nemcsak szűrésre nem járnak, de ha már panaszuk van, akkor sem mennek el időben orvoshoz. De ha el is mennek a rendelőbe, a szűréstől a kivizsgálásig és a kezelésig vezető út nem alkot egy egységes rendszert, aminek következtében a betegek hetekig-hónapokig várnak nemcsak a kezelésre, de magára a kivizsgálásra is.

A Kaposi Mór Oktató Kórház ezért kezdett bele egy olyan modell kidolgozásába, amely pluszforrások bevonása nélkül, pusztán szervezéssel képes javítani az ellátás hatékonyságán és eredményességén. Az OnkoNetwork néven tavaly november 1-jén bevezetett rendszer lényege röviden, hogy nem engedi elkallódni a pácienst az egészségügy útvesztői­ben. Megteremti a lehetőségét, hogy ne maradjon el műtét azért, mert nem végeztek el időben valamilyen vizsgálatot, vagy elveszett egy lelet.

onkológia próbaüzem alatt

Amikor egy pácienst daganatgyanúval beküldenek a szakrendelőbe vagy a kórházba, automatikusan bekerül az OnkoNetwork rendszerébe. Minden leletet, vizsgálatkérést és eredményt egy informatikai rendszerben tárolnak, ahol azok bármikor megtalálhatók. A beteg felvételétől kezdődően legfeljebb harminc napot vehet igénybe a teljes körű kivizsgálás. Az úgynevezett OnkoTeam döntése után pedig maximum 14 napon belül meg kell kezdeni a terápiát, és ezt követően a kontrollvizsgálatokat – mondta el a Magyar Időknek a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója, Moizs Mariann. A főigazgató hozzátette: a folyamat másik kiemelt feladata, hogy nyomon kövesse a betegek későbbi gondozását, kontrollvizsgálatát is, ezekre időben figyelmeztesse a pácienseket, és felkutassa azokat, akik valamiért nem jelentkeztek.

A modell létjogosultságát bizonyítja, hogy bevezetése óta eltelt hét hónapban több mint 2200 új daganatos beteget diagnosztizáltak és vettek fel az OnkoNetwork rendszerébe a megyei kórház körülbelül félmillió lakosú ellátási területéről. Ezeknek a pácienseknek a gyógyítása már folyamatban van.

Címkék: Kórház, rákbeteg, ellátás, onkológia, egészségügyi anyagok, Kaposvár