A többszintes épületben helyezik el a jövőben azokat a betegeket, akik a Kaposvári Egyetem onkoradilógiáján kezelnek. Korábban a mosdósi kórházban volt a fekvőbeteg ellátás. Mostantól egy helyszínen végzik a kezeléseket és az ápolást is. A beruházás 950 millió forintba került.

null

Prof. dr. Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora a megnyitón elmondta: ezzel a beruházással zárulnak Kaposvár, Somogy megye 2007-2013 közötti Európai Uniós fejlesztési ciklusában az egészségügyi TIOP programok. Az Európai uniós, egészségügyre szánt pénze nem volt kevés, amit Somogy megye megkapott. A két intézmény összesen 22 milliárd forint körüli forrást használt fel sikeresen.

Az átadón Kaposvár polgármestere felidézte a Horn Péter, Baka József és Repa Imre nevéhez köthető fejlesztési és beruházási kezdeteket, amelyek nélkül nem jutott volna az egyetem egészségügyi központja ilyen szintre.

null

- Büszke vagyok arra a város polgármestereként, hogy olyan városban élhetek és olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akiknek vannak céljai és ezeket a célokat nem csak megfogalmazzák és nem csak beszélnek róla, hanem meg is valósítják - tette hozzá Szita Károly.

Az uniós fejlesztésekért felelős államtitkár elmondta, a korábbi években országosan 500 milliárd forintot fordítottak egészsügyi beruházásokra. Köpeczi-Bócz Tamás hozzátette, ezek az elmúlt száz év legnagyobb hazai egészségi fejlesztései voltak és újabbakat terveznek.

null

- Mintegy 100 milliárd forintnyi fejelsztés áll rendelkezésre a következő 3-4 évben és ezek közül a legtöbb forrás az a prevencióra, az időben történő felismerésre és a megfelelő beavatkozásra hárul. Úgyí ítéljül meg, hogy az intézményeink erre minden szempontból már alkalmasak - válaszolta Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.

A beruházás célja volt, hogy a hazánkban jelenleg súlyos gondot jelentő daganatos betegségek gyakorisága és emiatt a halálozások száma csökkenjen. A szakemberek azt várják a fejlesztésektől, hogy javuljon a rossz népegészségügyi helyzet Kaposváron és Somogyban egyaránt.

Címkék: onkoradiológia, sugárkezelés, átadó, kaposvár, egészségügyi anyagok