A legfrissebb kaposvári felmérés szerint a 14-17 év közötti fiatalok 60 százaléka legalább egyszer elszívott már egy cigarettát, minden ötödik gyerek pedig napi rendszerességgel gyújt rá.

Pedig a dohányboltok elterjedése után a szigorú szabályok miatt a 18 év alattiak már nem is léphetnek be a trafikokba. A különböző trükköknek köszönhetően azonban így is hozzá tudnak jutni a cigarettához.

- Az eléggé visszaszorult most már, hogy próbálkoznának, mivel állandóan visszautasítjuk őket. Inkább olyan trükköket vetnek be, hogy megkérnek idősebb barátjukat, esetleg ismerőst és ővele vetetik meg a cigarettájukat - mondta Stikl Gábor, dohánybolt tulajdonos.

Jelenleg 16 százalékkal kevesebb gyerek próbálja ki a cigarettáz - ezt a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója mondta egy mai satótéjékoztatón, ahol az Egészségügyi Világszervezet legfissebb kutatásáról számoltak be. A jó hír mellett elhangzott az is, hogy Nyugat-Európában még mindig fele annyi gyerek gyújt rá mint nálunk, így sok tennivaló van még ezen a téren a szakemberek szerint.

- A dohányzás és az alkohol továbbra is a vezető rizikófaktrorok közé tartozik annak ellenére, hogy csökkenésről tudunk beszámolni. Tehát, azok az intézkedések, amiket eddig ebben hoztunk, azoknak a hatása lassan fog beérni, de már most tudjuk ezeket érzékelni - foglalta össze az EMMI egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Beneda Attila.

A helyettes államtitkár hozzátette, a következő hónapokban a kormányzat szakértők bevonásával újabb népegészségügyi programot készít, amelyet még idén szeretnének elindítani.

Címkék: dohányzás, felmérés, fiatal, egészségügyi anyagok