A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzésének célja a veszélyes termékek forgalomból történő kiszűrése, illetve kivonása volt. A termékbiztonsági vizsgálatok során 30-féle termék mintavételére került sor, amelyből 16-féle termék (53%) nem felelt meg a szabvány által támasztott követelményeknek.

A gyermekeknek szánt maszkok és jelmezek jellemzően műanyagból, illetve műszálas anyagból készülnek, melyek égésgátló adalék nélkül jól égnek. Az ilyen égésgátló nélküli műanyagok gyorsan, nagy lánggal égnek, így igen hamar nagy felületű égés alakulhat ki.

A heves égés hamar súlyos égési sérülést okozhat, mely maradandó hegeket jelent a bőrfelületen és ezen túlmenően jelentős, akár az életveszélyes állapotig terjedő folyadék és só veszteséggel is járhat. A problémát tovább súlyosbítja az, hogy a műanyag eközben ráolvad a bőrre, így azt az égő anyagot már a szülő sem tudja egyszerűen levenni a gyermekről.

null

Éppen ezért az ilyen jellegű termékek előállítása során - a fogyasztók testi épségének megóvása érdekében- a gyártók kötelezettsége szem előtt tartanai azt a szempontot, hogy a maszkok, parókák, jelmezek lánggal érintkezve vagy meg se gyulladjanak, vagy ha meggyulladnak, a láng eltávolodása után azonnal, vagy nagyon rövid időn belül (2 másodpercen belül) kialudjanak, ezzel megelőzve a súlyos égési sérülést.

A veszélyes termékek kiszűrésének céljából a hatóság laboratóriuma vizsgálat alá vonta a témakört, és a következő eredményre jutott:

  • A vizsgált 30 fajta termékből 16 (53%) nem felelt meg a szabvány által támasztott követelményeknek.
  • Az előző évekhez hasonlóan a parókák egy kivétellel továbbra sem mentek át a vizsgálatokon.
  • A műanyagból készült álarcok – legyen az merev, félmerev, gumiszerű vagy szivacsszerű formázott műanyag – általában megfelelnek a követelményeknek, de a szakemberek idén találtak kétféle nagyon vékony anyagú, silány minőségű műanyag álarcot, amelyek ugyanúgy megbuktak a vizsgálaton, mint korábban egy hasonló. Emellett vizsgálat alá került egy gumiszerű anyagból készült maszk is, mely szintén nem felelt meg a követelményeknek.
  • A textilből készült jelmezekkel idén sem volt probléma, azonban a hatóság ismét talált két olyan jelmezt, amelyet a két évvel ezelőtti témavizsgálat alkalmával a legveszélyesebbnek ítélt. Ezek a jelmezek műanyag fóliából készültek, ami rendkívül hevesen és gyorsan, a lángterjedési sebességre a szabvány által meghatározott határérték duplájával égett, ezért az idei mintavétel termékei közül ismét ezek voltak a legveszélyesebbek.

A nem biztonságos maszkok és jelmezek esetében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság haladéktalanul elrendeli azok forgalomból történő kivonását és visszahívását.

A veszélyes termékek magas aránya miatt a hatóság továbbra is szükségesnek tartja a következő években a termékkör rendszeres, átfogó ellenőrzését, a termékbiztonsági vizsgálatokat, és a veszélyes termékek forgalomból való kiszűrését.

A vizsgált termékek listája itt található.

Címkék: tűzveszély, jelmez, fogyasztóvédelem, farsang, egészségügyi anyagok