Az ÁNTSZ közleménye szerint aki eddig még nem tette meg, a következő napokban keresse fel háziorvosát, aki eldönti, hogy páciense jogosult-e a térítésmentes influenza elleni védőoltásra. Amennyiben mégsem kaphat térítésmentes oltóanyagot, gyógyszertári forgalomban - orvosi rendelvényre - többféle készítményhez is hozzá lehet jutni.

Az ÁNTSZ emlékeztet, hogy az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul, de egyes esetekben a súlyos szövődménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést igényelhetnek, sőt akár a beteg gépi lélegeztetésre is szorulhat, bizonyos esetekben pedig halált is okozhatnak.

Az elmúlt szezonban, a járvány csúcsával egy időben több európai országban - így Magyarországon is - jelentősen nőtt a halálozás. Influenza elleni védőoltással számos ilyen tragikus eset megelőzhető lett volna - jegyzi meg az ÁNTSZ.

A szövődmények szempontjából a krónikus betegségben szenvedők (közülük is kiemelten az asztmások, elhízottak, cukorbetegek), továbbá a várandós nők esetében nagyobb a kockázat.

Az ÁNTSZ emlékeztet arra is, hogy a térítésmentes védőoltásra jogosultak köre széles: a 60 éven felülieknek például alanyi jogon jár az ingyenes vakcina, számos további kockázati tényező esetén is jár a térítésmentes influenza elleni védőoltás, mint például a már említett asztma vagy egy meglévő szív- és érrendszeri betegség. A jogosultak köréről a www.antsz.hu/influenza oldalon lehet tájékozódni.

Címkék: ántsz, influenza, oltás, egészségügyi anyagok