Az ügy előzménye, hogy júniusban beteg gyermeket hozott világra egy édesanya, aki Dániából kapott hibás hímivarsejtet. A donorhiány Kaposváron több mint száz meddő családot is érinthet évente, többen pedig már ki is fizették a külföldi mintákat.

Száz egység spermából tíz most is külföldi donoroktól származik a Kaáli Intézet kaposvári telephelyén. Július óta ezeket azonban nem használhatják a szakemberek.

- Egyre többen kerülnek olyan helyzetben, hogy a spermaminta sem minőségileg, sem mennyiségileg nem elegendő, amivel jó eredményt tudunk produkálni, ezért sokan donormintához fordulnak, fenotípus alapján lehet ezeket a mintákat igényelni. Jelenleg Magyarország nem tud ellátni egy intézetet sem - mondta József Tibor, a Kaáli Intézet embriológusa.

Eddig külföldi spermákat is lehet használni, júliusban azonban az ANTSZ megállapította, hogy a KRIO Intézet törvénysértő módon importált hímivarsejteket egy dániai sejtbankból. Emiatt betiltották a minták gyűjtését és továbbadását a lombikbébi-intézeteknek, így hazánkba sem kerülhet sperma külföldi donoroktól.

Országosan éves szinten több ezer, Kaposváron pedig akár 100 párnak is várnia kell mostantól a mesterséges megtermékenyítésre. Pedig a jelentkezőknek már most is csak februárra tudnak időpontot adni a kaposvári centrumban.

Az érintett családok nem tudják számíthatnak-e kártérítésre és azt sem, hogyan pótolhatnák a kieső mintákat.

- A külföldről behozott spermaminták behozatalát is megtiltották, azokat sem lehet felhasználni, amik a fagyasztóban vannak, ezért a pátiensek már fizettek, vagy az intézet kifizette az ellenértékét, megelőlegezte - tette hozzá Mánfai Zoltán, a kaposvári Kaáli Intézet vezetője.

A tervek szerint a Kaáli Intézet kezdeményezi, hogy náluk is lehessen mintákat leadni, de ezek engedélyeztetése legalább fél évig tart.

Címkék: lombikbébi, Kaáli intézet, sperma, hiány, külföld, program, egészségügyi anyagok