Vácity József, a kórház főigazgatója a 1,1 milliárdos, teljes egészében európai uniós támogatásból megvalósuló projekt pénteki nyitórendezvényén elmondta: a beruházás részeként akadálymentesítik az intézmény főépületét, felújítják a központi műtőket, új sürgősségi betegfogadót, új intenzív osztályt és új gasztroenterológiai egységet alakítanak ki, lecserélik és bővítik az eszközparkot is.

Ez újabb mérföldkő a kórház történetében, ennek eredményeként jelentős előrelépés várható a betegellátásban, és a dolgozók munkakörülményei is javulnak - hangsúlyozta a főigazgató.

Ormai István (Nagyatádért Egyesület), Nagyatád polgármestere az ünnepségen a kórház jelentőségéről és a fejlesztés fontosságáról szólva azt mondta: a dél-somogyi embereknek szükségük van erre a kórházra, jó helyre került, jó célt szolgál az európai uniós pénzügyi alapoktól kapott támogatás.

A város vezetője úgy fogalmazott, ez a fejlesztés is garanciája annak, hogy a térségben élők azt érezhessék és tudhassák, számíthatnak a nagyatádi kórházra, az intézmény gyorsan és jó körülmények között látja ez azokat, akik rászorulnak. 

Istenes István, a most indult beruházást, egyúttal a nagyatádi kórház néhány héttel ezelőtt átadott, ugyancsak 100 százalékban uniós forrásból, 614 millió forintból megvalósult pszichiátriai rehabilitációs épületét kivitelező ZÁÉV Zrt. termelési igazgatója azt ígérte: a munkálatok során igyekeznek a legkevesebb fennakadást okozni a kórház működésében, a fejlesztés eredményeként pedig egy megjelenésében impozáns, a gyógyításhoz pedig korszerű körülményeket biztosító épülettel gazdagodik Nagyatád.

A kórház és a város vezetése szerint az ősz végén lezáruló fejlesztés révén a magyarországi megyék egészségügyi intézményeihez képest is kiemelkedő színvonalúvá válik a több mint tízezer lakosú város egészségügyi intézménye, amely Dél-Somogyban mintegy 90 ezer ember ellátásáért felelős.

A csaknem négy évtizeddel ezelőtt épült kórházat a felhalmozott adósságok miatt néhány éve még a bezárás veszélye fenyegette, ám miután az állam kifizette az intézményt korábban működtető cég 300 millió forintos adósságát, és 417 millió forintot fordított a kórház konszolidációjára, rendeződött a helyzete.

 

Címkék: Nagytád, fejleszt, kórház, egészségügyi anyagok