Hazánkban évente több mint 40  ezer új stroke esetet regisztrálnak, amely elsősorban azzal magyarázható, hogy  a magyar lakosság egészségi állapota messze a nemzetközi átlag alatt van.

Még mindig sokan nem ismerik a szélütés tüneteit, nincsenek tisztában azzal sem, hogy ha valaki pitvarfibrillációban szenved, ötször nagyobb az esélye, hogy megüsse a guta.

"'A stroke nemcsak az idősek betegsége, egyre inkább sújtja a fiatalokat is, ugyanakkor a férfiakat 5 évvel hamarabb üti meg a guta, mint a nőket. A statisztikai adatok szerint a szélütést túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban, 12-18 százalék beszédzavarban szenved. 22 százalék járásképtelen, 24-53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 32 százaléka pedig depresszióval küzd" - ismertette az aggasztó számokat prof, dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke.

Alábbi tudósításunkban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy Önt ne üsse meg a guta és tudja azt, mikor kell mentőt hívni akkor is, ha az érintett szerint nincs semmi gond:

Címkék: stroke, agyvérzés, élet, mentő, egészségügyi anyagok