"Csaknem egy évtizede azért üzentünk hadat a legagresszívabb gyomnak, a parlagfűnek, hogy azoknak a társainknak is könnyebbé tegyük a nyarat, akik allergiás betegségben szenvednek. Összefogásunknak köszönhetően Kaposvár belterületén sikerült megfékeznünk a gyom elterjedését" - mondta Szita Károly Kaposvár polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A héten már a kaposvári postaládákban lesz az a parlagfű elleni védekezésre figyelmeztető levél, mely tartalmazza a parlagfű-vonal számát is, ahol a kaposváriak bejelenthetik, ha valahol a városban az allergén növénnyel találkoznak, vagy ha gyomos területet látnak.

2014-ben erre a zöld számra 144 jelzés érkezett és ebből csupán egy volt valóban parlagfüves, ami jó hír - mondta a polgármester.


Dr. Berta Gyula tüdőgyógyász alátámasztotta, hogy valóban fontos a parlagfű irtása, hiszen ez a leginkább allergén gyom, mely az emberi szervezetet a többi növény pollenjére is érzékennyé teszi. A szakember elmondta: "minden negyedik ember szenved már valamilyen allergiában".   
Kaposváron tavaly gyommentesítés miatt 420 esetben kellett eljárást indítani, de mindössze 7 esetben kellett bírságolni. A kaposváriak többsége rendben tartja a portáját, a többiek pedig felszólításra jellemzően lekaszálják a területét. Aki 72 órán belül ezt mégsem teszi meg, azoknál a város a tulajdonos költségére kaszáltat. 2014-ben 2 esetben kellett kényszerkaszálást végezni.

Az idős, rászoruló kaposváriak idén is kérhetik, hogy segítsünk nekik a gyommentesítésben, ezt ahogyan a korábbi években, úgy idén is ingyenesen tesszük meg. Tavaly összesen kilencszer igényelték a segítséget.

Címkék: kaszál, allergia, gyom, parlagfű, egészségügyi anyagok, Kaposvár