Naponta több tucat gyógyszert szed a 13 éves Dominika. Most kivételesen itthon van, de az utóbbi években többet volt kórházban. Aludni is csak ezzel az oxigénmaszkkal tud.

Dominkánál 4 hónapos korában diagnosztizáltak tüdőbetegséget, egy úgynevezett cisztás fibrózist, amely teljesen tönkreteszi a tüdő felületét. A jobb oldali már csak 14 százalékban működik, így a lány állapota folyamatosan romlik. Már a mája és az emésztőszervrendszere is gyengébben működik. A transzplantációban bíznak. A műtét rendkívül kockázatos-a budapesti kezelőorvosa szerint.

- A 20 eddig elvégzett tüdőátültetésből kettő nem jött haza élve. Nagyon kockázatos ez a műtét: egymás után mind a két tüdőt ki kell venni, betenni, bevarrni. majd az új szerveknek el kell kezdeni működni, azt a szervezetnek el kell fogadnia. Ez egy 5-6 órás beavatkozás - mondta a Semmelweis Egyetem 1.sz Gyermekklinika osztályvezető- főorvosa, Dr. Kovács Lajos.

Mivel a lányt édesanyja egyedül neveli, sem a kinntartózkodást, sem pedig a lakás újrafestését nem tudják finanszírozni. Ez utóbbira is szükség van ugyanis a lány teljes gyógyulásához.
Mivel a lányt édesanyja egyedül neveli, sem a kinntartózkodást, sem pedig a lakás újrafestését nem tudják finanszírozni. Ez utóbbira is szükség van ugyanis a lány teljes gyógyulásához.

Ezzel együtt Dominika rendkívül szerencsésnek mondható sorstársai között. Évente ugyanis csak egy-két gyerek kerülhet fel a transzplantációs listára.

- Várom már mert végre normális életet élhetnék. Mehetnék iskolába, csavaroghatnék, meg ilyenek - árulta el Somogyi Dominika.

A családot bármelyik pillantban riaszthatják. Már össze is csomagolták a bőröndöt a bécsi műtétre. Azonban mivel az édesanya ápolási segélyből egyedül nevelei a beteg lányt, a kint tartózkodása még bizonytalan, ráadásul a lány itthoni szobáját is rendbe kellene rakni.

- Egy gombaölős festés kellene legalább a szobában. Napi szinten az első időben az ágyneműt cserélni kell. De kint tartózkodás ideje is eltarthat 3 héttől egészen több hónapig. Attól függ, hogy épül fel a kislány - árulta el az édesanya, Somogyiné Horváth Viktória.

Ehhez kérnek segítséget. A fertőzések elkerülése miatt pedig ágyneműkre és fertőtlenítő festésre várnak felajánlást az alábbi számlaszámra:

OTP Bank 11773432-01204685

Címkék: dominika, transzplantáció, tüdő, egészségügyi anyagok