A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában 18-féle arcpakolás vizsgálatát végezték el a szakemberek. Az ellenőrzésen valamennyi termék megfelelt, egészségre káros anyagot nem találtak a vizsgálat során.

A vizsgált termékek listája itt olvasható, a vizsgálatokról készült videó pedig itt nézhető meg.

A hatóság azért tartotta fontosnak ezeknek a termékeknek a vizsgálatát, mert az arcpakolások növényi összetevőket, akár iszapot, illetve agyagot is tartalmazhatnak, mely összetevőkben káros anyagok is lehetnek az egészségre. (Például feldúsult nehézfémeket, mint az ólom és egyéb toxikus elemeket, mint az arzén)

Ha ezek az anyagok a bőrön keresztül felszívódnak, számos betegséget okozhatnak.

A kozmetikai termékekre, így az arcpakolásokra is, éppen ezért speciális szabályok vonatkoznak, eszerint pedig az arzén és vegyületei, valamint az ólom és vegyületei kozmetikai termékekben tiltott anyagoknak minősülnek.

Az arcpakolások természetes eredetű (növényi-, vagy iszap/agyag) összetevői esetén felmerülhet a mikrobiológiai nem megfelelőség - azaz, hogy valamilyen baktériumot nagyobb számban tartalmaz a termék, amelyek számos bőrprobléma, főképpen baktériumok vagy gombák által előidézett fertőzéses gyulladások okozói lehetnek.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 18-féle arcpakolás vizsgálatát végezte el, amelyek közül 8-féle kozmetikum tartalmazott a termék jelölése szerint iszapot. A termékek mikrobiológiai megfelelősségét és az iszapot tartalmazó készítmények arzén és ólom tartalmát is vizsgálták.

A hatóság szakemberei megállapították, hogy valamennyi vizsgált minta megfelelőnek bizonyult mikrobiológiai szempontból, továbbá az iszap tartalmú termékek esetében a műszerek által kimutatott arzén és ólom mennyiség technikailag elkerülhetetlen, kismértékű szennyezettségnek tekinthető. Mindezek alapján kifogás egyik terméknél sem merült fel.

Címkék: pakolás, iszap, arc, fogyasztóvédő, labor, hatóság, vizsgálat, egészségügyi anyagok