A Temesvár utcai óvodában szükségesnek tartják, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a fogmosásra. Így a gyerekek már jól tudják miért fontos fogat mosni.

- Azért fontos fogat mosni, hogy ne lyukadjon ki a fogunk, hogy tiszták legyenek, és hogy a fognyűvő manó ne menjen bele - mondta az egyik óvodás, Pék Luca.

Az ide járó gyerekek többsége nemcsak az óvodában mos fogat rendszeresen. Ők kivételnek számítanak, ugyanis az Egyészségügyi Világszervezet, a WHO felmérése szerint hazánkban a 6 éves gyerekek 59%-ának probléma van a fogával, 12 éves korban pedig már átlagosan 3 rossz foga van az iskolásoknak. Ez a tendencia az életkor előrehaladtával fokozatosan nő. A középkorúak fogainak már a fele szuvas, tömött vagy kihullott.

null

A gyermekfogászati rendelőben pedig a helyes fogmosás fontosságára is felhívják a figyelmet. Hiába mossa meg ugyanis valaki a fogát, ha nem tartja, vagy mozgatja helyesen a fogkefét. Ezt teszttel is bizonyítják. A teszt során a speciális folyadék elszínezi a lepedéket. Pedig a gyerekek fogmosás után érkeznek a rendelőbe.

- Mindenhol meg kell mosni a fogunkat. Jobbra-balra,  fel-le, kívül-belül, mindenhol - mondta Czibula Bence.

A szakember szerint a fogproblémák sokszor már egészen kis korban jelentkeznek. Még az is előfordul, hogy fogkövet találnak az ovisok szájában. A szuvasodás pedig gyakori jelenség.

- Tejfogaknál nagyon gyakori a szuvasodás. Ennek oka lehet a helytelen táplálkozás, a cukros teák, üdítőitalok gyakori fogyasztása. És vannak olyan tejfogszuvasodások, amiket el tudunk látni, és meg tudunk oldani egy töméssel. De van, amikor már olyan későn találkozunk vele, hogy nem tömhető - nyilatkozta szerkesztőségünknek Ulrich Ágota, gyermekfogorvos.

Ezzel pedig már a maradandó fogakat veszélyeztetik. A szakember hozzátette: az iskolásoknál egyre gyakrabban alkalmazzák a megelőző barázdazáró kezelést. Egy védőlakkal kenik be a fogakat, így könnyebb azokat tisztítani, és a fogszuvasodás is megelőzhető.

Címkék: fogszuvasodás, fogászat, késő, probléma, egészségügyi anyagok