Köhögésre és törökfájásra panaszkodnak a legtöbben a rendelőkben. Nem véletlenül. Az orvosok szerint ugyanis rég volt ilyen intenzív influenzajárvány Magyarországon.

- Én 9 éve vagyok háziorvos, eddig ez a legerősebb influenza járványunk, sok a beteg, főleg fiatal felnőttek, előfordulnak szövődményes esteket, elhúzódó köhögéses esetek, ez egy elég komoly járvány nálunk is - mondta Miski Edit, háziorvos.

Éppen ezért is nőtt meg a kereslet a gyógyszertárakban az antibiotikum és a köhögéscsillapítók iránt. Utóbbiból azonban több típusból is készlethiány van. A gyógyszerész viszont csak akkor ajánlhat más készítményt, ha az a gyógyszerészeti intézet listáján szerepel. Ha erre nincs lehetőség, akkor vissza kell menni a háziorvoshoz, hogy új gyógyszert írjon fel.

- Sajnos, ami tartósan hiánycikk, az mai napig nem ebszerezhető, a másiknál a november-decemberi készlethiány szerencsére rendeződött, azóta beszerezhető a patikákban - tette hozzá Müller Ádám, szakgyógyszertész.

A megyében eddig hat betegnél influenza A vírust, egy betegnél Influenza B vírust mutattak ki, ráadásul tizenegy százalékkal több beteget regisztráltak mint az előző hetekben. Még mindig a gyerekek között a jellemző a legtöbb megbetegedés.

Címkék: köhögés, láz, gyógyszer, hiány, influenza, egészségügyi anyagok