A kaposvári református iskolában minden reggel odafigyelnek a tanárok, hogy megfelelő mennyiségű folyadékhoz jussanak a diákok. Sok gyerek otthonról hoz magának vizet, üdítőt vagy teát. A tapasztalat viszont az, hogy keveset isznak.

- Mindegyik étkezéshez biztosítjuk a folyadékot, ebédre vizet, tízóraira tejet, kakaót tejeskávét és teát felváltva, ezekből marad uszonnára is. Nem kellene, ha maradjon, jobban örülnék, ha meginnák, sajnos az a tapasztalat, hogy nagyon kevés folyadékot fogyasztanak - mondta Molnár Tímea, a Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola igazgatója.

Az ebédlőben a levesből is kevés fogy és sok a lefordított üres pohár is. A legtöbben maximum egy fél pohár vízet isznak, ami nincs több egy decinél. Pedig a gyerekek tudják, hogy sok folyadékot kell inniuk.

- A tanárnéni szokta mondani, hogy rendszeresen sokat kell inni - jegyezte meg Speri Virág.

Ritka pillanat ez a magyar gyerekek között.
Ritka pillanat ez a magyar gyerekek között.

Az általunk megkérdezett dietetikus szerint az is probléma, hogy cukros italokat isznak a gyerekek. Egy fél literes üdítőben 19 kockacukornyi édesítőszer van. Az elhízott gyerekek esetében még rosszabbak a mutatók, felük az enyhébb kiszáradás jegyeit mutatja.

- Megfigyelhetők olyan tünetek, mint a koncentrációzavar, nem tud összpontosítani, szédül, hányingere, szárazabb a bőre és székrekedése van. Mindez annak a tünete, hogy a kisgyerek, vagy bárki nem fogyaszt elég folyadékot - tette hozzá Heszberger Edina, dietetikus.

A gyerekeknek a testtömegükhöz képest nagyobb a testfelületük, így több víz párolog el a bőrükön keresztül, mint a felnőtteknek. Ezért is lenne fontos nekik még inkább odafigyelni a rendszeres folyadékbevitelre.

Címkék: vízfogyasztás, gyerekek, statisztika, egészségügyi anyagok