Kaposváron mind a 14 körzetben van szakember, azonban több somogyi kistelepülésen háziorvosok látják el a gyerekeket. Pavlovics György, gyerekorvos azt mondja, nem véletlen, hogy ez is egy szakosodási irány: "statisztikailag igazolt, hogy a vegyespraxisokból több gyereket utalnak a legkülönfélébb tünetek miatt kórházba és szakrendelőkbe, mint azokból a településekről, ahol a gyerekeket gyerekgyógyászati szakviszgával rendelkező orvos látja el."

Ma Magyarországon az alapellátásban a gyerekek 75 százalékát gyermekgyógyász-szakorvos, 25 százalékát vegyes praxist működtető háziorvos látja el.

Ez az arány azonban egyre rosszabb lesz. 1990-ben ugyanis még 150-en tettek ilyen szakvizsgát, mára azonban ez a szám negyven alá csökkent.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) szerint napjainkban 1500 gyerekorvos dolgozik országszerte, közülük minden harmadik 65 év felletti.

Az érdekvédők szerint komoly és azonnali központi segítségre van szükség. Pátri Lászlót a szervezet elnökét telefonon értük el: "ha éves szinten csupán negyven kolléga érkezik, akkor ez nemcsak az alapellátás-, hanem a kórházak és a klinikák állományára is hatással lesz. Ha nagyon gyorsan nem történik valami drámai megoldás, akkor igen hamar megsokszorózódhatnak az ellátatlan területek."

A HGYE javaslatai között szerepel a bérek emelése és egy kiszámítható életpályamodell kialakítása. Továbbá úgy vélik, hogy a sok adminisztrációs teher is elrettenti a fiatalokat ettől a hivatástól.

Címkék: gyerekorvos, praxis, háziorvos, hiány, egészségügyi anyagok