Táplálkozással foglalkozó szekemberek már többször bebizonyították, hogy a barna kenyér és a nád cukor sok esetben melasszal van színezve. A bio zöldség-gyümölcs helyett pedig érdemesebb idényterményeket fogyasztani, mert jóval olcsóbbak. A dietetikus azt mondja, az egészséges táplálkozásra persze oda kell figyelni de, hogy kinek mi az egészséges az személyenként változik.

- Amiben nincsen cukor, vagy teljes kiőrlésű gabonából készülő termék, azért az alapvetően mindenkinek jó, de például egy termékben is lehet a fehérje, a zsír egyénenként eltérő módon összeállítva és ez egyénenként eltérő módon hat a szervezetre is - árulta el a dietetikus, Heszberger Edina.

Almával etetik a gímeket a Kaposvári Egyetem bőszénfai szarvasfarmján. Ezek a szabadon tartott állatok felelnek meg leginkább a bio, vagy natur élelmiszer elvárásoknak. A cég az élelmiszerpiacra is termel és pont a minőségi és egészséges termékek miatt kapta meg a gasztronómiai szövetség Arany Szalag védjegyét.

- Nevelésük, tartásuk, takarmányozásuk során nem használunk olyan adalékanyagokat gyógyszereket, vegyszereket, antibiotikumokat, amelyeket sajnos a háziasított állatoknál már sok esetben kénytelenek vagyunk - mondta a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpont ágazatvezetője, Nagy János.

Rövidesen megnyit a helyi termékek boltja a kaposvári piacon. Itt csak olyan élelmiszereket lehet majd kapni, amelyek megfelelnek a szigorú követelményeknek. A Kaposvár Kincse Védjegy erre a biztosíték.

- Garantáltan egészséges ez az élelmiszer, mert a Kaposvári Egyetem élelmiszer vizsgáló laboratóriuma minősíti és vizsgálja ezeket a termékeket - mondta Kaposvár polgármestere, Szita Károly.

December közepén egy új szabályozás lép életbe az unióban. Az élelmiszerekkel kapcsolatban új jelöléseket vezetnek be annak érdekében, hogy ne lehessen félrevezetni a fogyasztókat.

Címkék: bio, élelmiszer, egészségügyi anyagok, kaposvár