A sebészeti és diagnosztikai célú beavatkozásokhoz használható wireless - vezeték nélküli - digitális képrögzítő és hozzá szervesen kapcsolódó mobil képfeldolgozó, illetve megjelenítő rendszerrel ellátott műtéti eszköz az úgynevezett "kulcslyuk" sebészeti eljárások, azaz a laparoszkópiában (hasüregtükrözés és a hozzá kapcsolódó műtéti beavatkozás) és az artroszkópiában (az ízület tükrözése, amely az ízületen belüli sérülések diagnosztizálását és kezelését teszi lehetővé, minimális műtéti heget okozva) jelent újdonságot.

Az eszközök fejlesztésével párhuzamosan a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetében oktatóműtőt alakítottak ki és szereltek fel. A műtőben lehetőség lesz a gyorsabb gyógyulást biztosító műtéti eljárás oktatására és az új technika gyakorlására - tájékoztatta a Vatner Kft. a most lezárult, csaknem 250 millió forintos összköltségvetésű projektről az MTI-t.

Közleményük szerint a projekt megvalósításhoz a Kaposvári Egyetem konzorciumi együttműködésével több mint 175 millió forint uniós támogatást nyertek el.

Címkék: fejlesztet, humán, állatgyógyászat, Vatner, diagnosztika, műtét, unió, vállalkozás, támogatás, egészségügyi anyagok