A föld felett pár méterre, helikopterből ellenőrzik a földeket, hogy kiszűrjék melyik szennyezett parlagfűvel. Az ellenőröknek bőven akad munkájuk, Somogyban található ugyanis a legtöbb parlagfűvel fertőzött terület az országban. Az idei csapadékos időjárás ráadásul kedvezett a gyomnövényeknek.

- Már látszik, hogy egy tarlókezelés, tárcsázás nem elégséges az idei évben, tehát biztos, hogy még egy tarlóhántásra szükség van., más különben ott is komoly fertőzések fognak kialakulni - mondta a Növény és Talajvédelmi Igazgatóság SMKH igazgatója, Novák Csaba.

A szakemberek már tegnap is felszálltak. Összesen 70 hektáron találtak 11 parlagfűvel szennyezett területet.

- Gyakorlatilag egy magasságban repülünk és ha látunk valami parlagfüves területet, akkor ott akár 1-2 méter magasságig le tudunk ereszkedni, ahol gyakorlatilag a parlagfűvel fertőzött területeknek a fő töréspontjait a GPS-k segítségével bemérjük, erről fénykép felvételeket készítünk - árulta el az SMKH Földhivatal földügyi osztályvezetője, Vendel Gyula.

A tapasztalatok szerint egyébként a gazdák egyre jobban figyelnek arra, hogy megtisztítsák földjeiket. Tavaly ugyanis milliós, idén viszont csak 400 ezer forintos bírságot szabtak ki.

Címkék: vizsgál, helikopter, parlagfű, egészségügyi anyagok