Kaposvár polgármestere együttműködést kért az ügyben még illetékes földhivatallal és a növény- és talajvédelmi igazgatóság munkatársaival annak érdekében, hogy ne csak a város határain belül, hanem azokon kívül is vegyék fel a harcot a gyomokkal szemben.

A közterület-felügyelők teljes létszámban reggel 8 és este 9 óra között folyamatosan járják Kaposváron az utcákat, s ha gyomos területet látnak, felszólítják a tulajdonost, hogy 24 órán belül kaszáljon. Amennyiben ezt nem teszi meg, a kormányhivatal szakigazgatási szerve bírságot szab ki. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy felszólításra az érintettek többsége gyomtalanít.

Idén eddig csaknem 340 esetben kellett eljárnia a közterület-felügyelőknek. Ebből mindössze 21 esetben kellett bírságot kiszabnia a növény- és talajvédelmi igazgatóságnak.
Ezen felül, ha a tulajdonos nem kaszálja le a parlagfüves területét a felszólítás ellenére sem, kényszerkaszálást rendel el az önkormányzat, s a tulajdonos költségén gyommentesíti a területet.

Mivel közös kötelességünk és felelősségünk, hogy a beteg emberek érdekében irtsuk az allergén gyomokat, Kaposvár az országban elsőként létrehozta a parlagfű-vonalat. Idén eddig erre 120 bejelentés érkezett gyomos területről.

Parlagfű-vonal: 80/205-230.

Nézzék meg videónkat is a témában:

Címkék: 2014, augusztus, parlagfű, allergia, kaposvár, somogy, egészségügyi anyagok