Mint arról korábban beszámoltunk: több mint 40 középiskolás gyereket kellett súlyos fertőzéssel kórházba vinni, miután rosszul lettek egy balatonszárszói táborban. Először tömeges ételmérgezésre vagy vírusos fertőzésre gyanakodtak.

Az SMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv vizsgálta a tömeges gyomor-bélrendszeri megbetegedések okait. Közleményük szerint, a balatonszárszói gyermektábor 107 lakója – 97 gyermek és 10 felnőtt - , valamint a 4 dolgozó közül kedd délutántól kezdődően 58 gyermeknél és 5 felnőttnél jelentkezett a hányással, néhány esetben lázzal és hasmenéssel járó megbetegedés.

Összesen 43 gyermek került kórházba kiszáradás veszélye miatt. Többségük azóta meggyógyult. Jelenleg még 15 főt ápolnak az intézményekben. Csütörtökön a már felépült és egészséges táborozók elhagyták az üdülőt és hazautaztak.

A betegektől vett széklet mintából calici vírust mutatott ki a laboratórium. A helyszíni vizsgálat után a szükséges járványügyi intézkedéseket megtették, az előírt fertőtlenítéseket elvégezték, újabb megbetegedések nem jelentkeztek - számol be a hivatal. Hozzátették: az üdülő területén nem tapasztaltak hiányosságokat, ezért a további táboroztatásnak nincs akadálya.

Tegnap stábunk is a helyszínen járt:

 

Címkék: calici, megbetegedés, balaton, egészségügyi anyagok