Felszállt tegnap este az a helikopter, amely a szúnyogokat irtotta Kaposváron. Végigszórta a város zöldterületeit, a parkokat és a Kapos vonalát. 

40 liter vízzel kevert méreggel szerelkeztek fel a szúnyogirtók. Ezt permetezték a levegőbe.

- Mint egy füst felhő száll le, ez pusztítja el a szúnyogokat, sajnos a méheket is, ezért a méhészek előre ki vannak értesítve az önkormányzat részéről, hogy ilyenkor zárják el a rovarokat - mondta az Ártox Bt. ügyvezetője, Árva László.

Egy napot késett a felszállás, permetezni ugyanis csak szélcsendben lehet. Nemcsak a belvárosban, a parkokban, a vízfolyások mellett, és a nádasokban is irtottak.

A kormány idén 1,5 milliárd forintot szán szúnyogirtásra, mert Budapesten és további 700 településen szúnyoginvázióra lehet számítani Egy légi permetezés Kaposvár és környékén csaknem 2,5 millió forintba kerül. Ha szükséges, a nyáron további irtást is megrendel a városgondnokság.

- Ha a szúnyog elszaporodik, ez időjárás, csapadék, hőmérséklet fügvénye, az első permetezéseket megcsináljuk, ahányszor szükséges lesz, annyít tudni kell ez gyérítés, teljesen nem lehet kiírtani a szúnyogot, mert akkor túlságosan szennyeznénk a környezetünket a vegyszerekkel - mondta a kaposvári városgondnokság vezetője, Hartner Rudolf.

A szúnyogok komoly betegséget is okozhatnak, a szívférgesség a kutyákra a legveszélyesebb.

- A szúnyogok a közvetítői ennek a kórokozónak, egyik állatból a másikba viszi a fertőző formát és az állat, amely végleges gazdája ott kifejlődnek ezek a férgek, ez az állat kipusztulását jelenti, mert ezeket a kifejlett 25-30 centis férgeket,ami a szívbe és a tüdőartériában tartózkodik, nem lehet eltávolítani - árulta el Gippert Róbert, állatorvos.

A szívférgességet gyógyítani nem lehet, de megelőzni igen. Ehhez cseppentős készítményeket és nyakörveket ajánlanak az állatorvosok.

Címkék: irtás, szúnyog, kaposvár, egészségügyi anyagok