Június 30-ig kiemelten ellenőrzik a kaposvári ingatlanok környékét a közterület felügyelők. Azt nézik, mennyire gazos a terület.

Ebben az időszakban reggel 8 órától este 9 óráig 13 fővel járják Kaposvárt az elhanyagoltabb, gazosabb ingatlanok tulajdonosait amennyiben lehet személyesen felszólítják, vagy ha erre nincsen lehetőségük, akkor ezt levélben teszik meg.

A tulajdonosoknak ilyen esetben három napjuk van arra, hogy kaszáljanak, ellenkező esetben a város végzi el ezt helyettük. Igaz, akkor a büntetés mellett ennek a költségei is a tulajdonost terhelik.

Kaposvár polgármestere, Szita Károly ugyanakkor a témában ezt is nyilatkozta: "Közös felelősségünk és egyben kötelességünk is, hogy a beteg emberek érdekében irtsuk a parlagfüvet. Akik azonban koruknál fogva, vagy valamilyen betegségüknél fogva területüket nem tudják rendben tartani, ott a város fog segíteni. Tőlük várjuk a bejelentést és akkor helyettük ingyen kaszálunk."

Ezekben a csapadékos napokban ugyan az allergiások sem szenvednek annyira, ám ez az állapot csak rövid ideig tart. Dr. Rakvács Marianna, tüdőgyógyász főorvos szerint ugyanis amint kisüt a nap, a növények azonnal ontani kezdik a polleneket, sőt előfordulhat, hogy intenzívebben, mintha folyamatosan a levegőbe juttatták volna azokat.

Idén is működik az ingyenesen hívható parlagfű vonal. A 80/205-230 számra tavaly 300-nál is több bejelentés érkezett. Igaz, ebből csak tíz vonatkozott az allergén gyomnövényre, a többi egyszerűen csak gazos területre hívta fel a figyelmet.

Címkék: irt, kaszál, parlagfű, egészségügyi anyagok