Egészségünk megőrzése már kisgyermekkorban is fontos „feladat”, amit meg kell tanulni, miként is lehet a mindennapok részévé tenni. Ez adta a motivációt a „Jó közérzet – jó egészség a Rét utcai Központi Óvodában” című programsorozatnak.

Egészségügyi szakemberek készítették el a Rét utcai Központi óvoda egészségtervét, amely a jelenre és még további 3 évre készült. Kihangsúlyozták, hogy az egészségre nevelés szemlélete óvodás korú gyermekek esetén csak a szülőkön, illetve az óvónőkön keresztül formálható.

Lezajlott három egészségnap és két egészséghét, ami lehetőséget biztosított a gyümölcsök, zöldségek és az egészséges ételek széles kínálatának megismerésére és mindezt az ismeretet a gyerekek játékos feladatok segítségével sajátíthatták el. Kiemelt figyelmet fordítottak a szervezők az egészséges táplálkozás és a testmozgás fontosságának hangsúlyozására.

Így a sportolás fontossága kiemelt figyelmet kapott a többfordulós focibajnokság során, ahol minden résztvevőt jutalmaztak aktivitásáért. A gyalogtúrák is lehetőséget adtak a mozgás örömének megismerésére és a természet megóvásának tanítására.

Ám az egészségre nevelés során nemcsak a táplálkozás és a mozgás a fontos, hanem egy felkészült intézmény is. Ezért a dolgozók egy gyakorlati oktatáson vehettek részt, ahol elsajátíthatták az elsősegély nyújtás alapjait. Ennek jelentősége kihangsúlyozandó, hiszen a dolgozók a szülők meghosszabbított kezeiként vannak jelen a mindennapokban.

Az óvodások egészségének a megőrzése mellett az óvodai dolgozók egészsége is figyelmet kapott. A dadák és óvónők részt vettek egy egészségügyi állapotfelmérésen, ahol az eredmények alapján a szakemberek tanácsadásban részesítették őket.

A tanév során megvalósuló projekt a Kaposvári Rét Utcai Központi Óvoda és tagóvodáinak minden tagját érintette, ezáltal széles körben valósulhatott meg az egészségre nevelés és szemléletformálás, amelynek fenntartására az intézmény a későbbiekben is kiemelt figyelmet fog fordítani. Mindemellett a pályázat keretében az óvoda számos eszközzel bővült valamint a Kaposvári Városfejlesztési Nonprofit Kft. biztosított minden szükséges anyagot a programok megvalósításához.

Címkék: egészséges, élet, óvoda, egészségügyi anyagok