Allergia elleni gyógyszerért jött Pékó Margit a patikába. Azt mondja: a napokban elfogyott a gyógyszere, ami nélkül nem tud meglenni, köhög, folyik az orra.

- Először a szememen mindenféle cseppet kipróbáltak, de nem használt, kiderült az allergiától van, ami átváltott egy erős asztmává. Kétféle szippantó pipám van rá, meg gyógyszert szedek rá - mondta Pékó Margit.

Margiton kívül sokan fordulnak allergia miatt a gyógyszertárakba.

- Megnőtt az alleria elleni gyógyszerekre a kereslet, elsősorban tablettákat, orrsprayket, szemcseppeket keresnek. Az idén sokkal erőlébb, korábban kezdődött meg az allergiaszezon, hiszen jó volt az idő - válaszolta Kollárovicsné Filó Ágnes, az Arany Sas Gyógyszertár vezetője.

Van, aki több ezer forintot költ arra, hogy a fák virágzásának idejét át tudja vészelni. Most a platán és a fűfélék virágzása okoz gondot az arra érzékenyeknél.

Ezért fontos orvoshoz fordulni a szakember szerint. Magyarországon egyébként minden ötödik ember szenved valamilyen allergiától. Egyre többen, a hajlam pedig örökölhető.

- Már a mostani serdülők, vagy fiatal felnőttek szülei is nagy számban voltak allergiásak. Másrészt a a környezeti ártalmaknak - tette hozzá Dr. Berta Gyula, tüdőgyógyász-allergológus.

Az allergiások heteken belül újabb virágzás miatt szenvedhetnek, ugyanis a parlagfű legkésőbb június közepén elkezd virágozni.

Címkék: allergia, 2014, szezon, egészségügyi anyagok