Az elkövetkező napokban a nyírfapollen mennyisége országszerte várhatóan a magas tartományban alakul. Ahol már virágzik a platán (elsősorban az ország déli, illetve középső területein), ott pollenkoncentrációja gyorsan emelkedik és érheti a magas-nagyon magas szintet. Magas lehet még helyenként a kőris, a fűz, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporának mennyisége is.

Megkezdődött a tölgy virágzása is, pollenkoncentrációja a hétvégén várhatóan emelkedni fog és eléri a közepes-magas szintet. A nyárfa és az éger pollenszezonja a végéhez közeledik, de virágporuk helyenként még tüneteket okozó mennyiségben lehet jelen. Általában alacsony koncentrációban előfordul levegőben a juhar pollenje is, illetve már megjelentek a bükk, a dió, valamint az eperfafélék első pollenszemei is.

A nyárfa és az éger pollenszezonja a végéhez közeledik, de virágporuk helyenként még tüneteket okozó mennyiségben lehet jelen. A kültéri allergén gombák koncentrációja jellemzően alacsony volt, csak egy-egy állomáson volt magasabb - írja tájékoztatójában az ÁNTSZ.

Címkék: koncentráció, pollen, ántsz, allergia, egészségügyi anyagok