A szennyezett bébiételt a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködve a Tesco egyik budapesti boltjában vásárolta. Nemcsak egy terméket vizsgáltak, de 11 mintából egyedül csak az Ovko almás-áfonyás bébiétel tartalmazott határértéken felül növényvédőszer-maradékot, ebben az esetben rovarölő szert.

A növényvédőszer-maradékot tartalmazó élelmiszerek  fokozottan károsíthatják a csecsemők szervezetét, ezért a hatályos jogszabályok a számukra gyártott bébiételekre és feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekre alacsonyabb határértéket állapítanak meg. Az egyes szermaradékokból nem tartalmazhatnak 0,01 mg/kg-t meghaladó mennyiséget.

A szlovák Novofruct által gyártott Ovko almás-áfonyás, 5 hónapos kortól ajánlott bébidesszertben, amelyet az Import Trade Hungary Kft forgalmaz, egy növényvédőszer hatóanyagot, az etofenproxot mutattak ki határérték felett (0,018mg/kg). Emellett egy másik anyagot, 1,2,3,6-tetrahidroftálimidet mutattak ki közel a határértéken túl (0,012mg/kg), ami hivatalosan még beleesik a mérési bizonytalansági tartományba.



A Nébih írásbeli tájékoztatása szerint az érintett terméket a Tesco valamint a forgalmazó minden érintett kereskedelmi partnertől visszahívta.

Címkék: bébiétel, rovarölő, növényvédő, mérgez, szer, tesco, vásárló, egészségügyi anyagok