Csaknem fél éve küzd gyomor problémákkal Németh Judit.. A sok kellemetlenséggel járó tünet nem hagyta nyugodni, ezért jött el kivizsgálásra a kaposvári kórházba.

- Nagyon erős has puffadás, gyomorfájdalmam, bélgörcsöm és hasmenésem volt. És ez hosszan tartató, de most két hete megszűnt minden problémám, nem tudom mitől, de megszűnt - mondta Németh Judit.

Judit arra gyanakodott, hogy laktóz vagy lisztérzékeny. A kórházban el is végeztek rajta minden vizsgálatot, az eredményei azonban negatívak lettek.

Ennek ellenére nem ő az egyetlen, aki hasonló tünetekkel keresi fel a belgyógyászatot. Az osztályvezető főorvos szerint a napi 30 beteg több mint fele hasonló panasszal érkezik.

- Nyilván olyanok is orvoshoz fordulnak, akik ezzel korábban nem is fordultak orvoshoz pont azért nem mert néhány hét alatt, vagy hónap alatt elmúlott ez a problémájuk. Tehát egy jóindulatú, általában átmeneti állapot ez a másodlagos nem vele született tejcukor érzékenység - válaszolta Hunyady Béla, a Somogy Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosa.

De hogy pontosan miért alakul ki ez felnőtt korban, egyelőre a szakemberek sem tudják. A belgyógyász hozzátette: a tejérzékenyek mellett manapság egyre gyakoribbak a lisztérzékenyek is.

A lisztérzékenység akár 60 éves korban is kialakulhat, aki pedig egyszer megbetegszik, tünetei élete végéig nem fognak megszűnni. Az orvos szerint kerülni kell azokat az ételeket, amelyek lisztet tartalmaznak.

Címkék: érzékenység, kor, felnőtt, liszt, tej, egészségügyi anyagok