Főleg Zala megyében, a legfőbb vízgyűjtő területeken, többfelé hullott az elmúlt 30 napban 90-100, helyenként 100 mm feletti csapadék. Az átlagosnál jóval több csapadékot, a délnyugati országrészben gyakorta beragadó csapadékzónáknak köszönhetjük. A csapadék térképen jól látszik, hogy északkelet felé haladva jelentősen csökkennek a mennyiségek. A következő egy hétben, csökken majd a csapadékhajlam, így valószínűleg lassú apadás várható. A hét végén a Balaton vízszintje 129 cm-el tetőzött. Az átlagos vízszint 122 cm.

A csapadéktérképen az elmúlt 30 nap csapadékösszege látható. Somogy megye délnyugati tájain is, többfelé hullott 90-100 mm, sőt, helyenként e feletti csapadék.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a nagy esőzések miatt félezer hektár van víz alatt a Kis-Balatonnál. Balatonfenyves környékén pedig a Balaton csordult túl. Csaknem 100 ingatlan van veszélyben.

A csapadékadatok forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szint, magas, víz, 2014, egészségügyi anyagok, balaton