pánikgomb

Segélykérés pánikgombról, segélykérés pánikgombról - ottjártunkkor éppen segélykérő hívás érkezett egy idős embertől a Liget otthonba. Havonta 20 jelzést kapnak, ezek felében súlyos problémákra kérnek segítséget.

- 50 százaléka elesés, valamilyen rosszullét miatt következik be. 40 százaléka higiénés szükséglet miatt, amit az idős nem tud megoldani, vagy valamilyen pszichés probléma miatt - mondta a Szocionet Gondozási Központ szakmai vezetője, Turner Jánosné.

A gondozók a nap 24 órájában figyelik ezt a rendszert. Segélykérés esetén a központ ügyeletese azonnal a helyszínre siet és ha kell riasztja a mentőket.

Kaposváron a közelmúltban adták át a századik segélyhívót, ezek révén egyre több idős ember lehet biztonságban.

Marika néni is rendelkezik segélyhívóval. Egyedül él, fia és férje meghalt. Volt, amikor a készülék az életét mentette meg.

A 84 éves idős asszony a redőnyt próbálta felhúzni, amikor elesett: - legutóbb a szőnyegen csúsztam el és körülbelül 30 perc alatt kint volt a segítség. Addig nem tudtam felkelni, míg a lányok nem jelentkeztek. -

A segélykérő készülékek fenntartására évente 3 millió forintot fordít Kaposvár. Az időseknek csak napi 50 forintba kerül ezek használata. Az önkormányzatnál folyamatosan várják azok jelentkezését, akik szeretnének a segélyhívó rendszerhez csatlakozni. Úgy tudjuk: négy idős már kérte, hogy szereljék be náluk is a berendezést.

Címkék: szocionet, segélykérés, pánikgomb, idős, egészségügyi anyagok, kaposvár