ende-april-2012-018.jpg

Az átmeneti hűvösebb és csapadékosabb hétvége után, a jövő hét elején csendesebbre, szárazabbra fordul megyénk időjárása, de eleinte csak néhány fokkal melegedhet 10 fok fölé a hőmérséklet. A hét közepétől aztán, a nyugati ciklon előoldali áramlásában ismét afrikai eredetű léghullámok érik el megyénket. Csütörtöktől, péntektől, már jelentősen melegszik a levegő.

Szombatra a maximum hőmérsékletek, különösen a megye déli tájain, már elérhetik a 16-18 fokot is, majd vasárnaptól kissé visszaesik a hőmérséklet. A jövő héten sem lesz zavartalan a napsütés, időnként gyenge frontok továbbra is elérhetnek minket, ezekből kisebb esők, záporok előfordulhatnak majd, de tartós, jelentős eső, valamint lehűlés nem várható. Összefoglalva tehát, tavaszias idővel búcsúzik a február, és minden bizonnyal, tavaszias idővel kezdődhet a március hónapunk is. A további folytatás egyre bizonytalanabb, de a mai modellfutások alapján, március 8. után jelentősebb lehűlés előjelei mutatkoznak.

Megjegyzés: A jövő hét végének időjárása, a hosszú időtáv miatt kissé még bizonytalan.

Magyarázat az ábrák alá:

1..jpg

1. ÁBRA: Időjárási helyzet a jövő péntekre. A brit ciklon előoldali áramlásában, délnyugat felől, meleg léghullámok érik el a Kárpát-medencét.

2..jpg

2. ÁBRA: A modell jövő szombatra várt maximum hőmérsékletei. A déli területeken ismét lehetnek 16-18 fok közötti hőmérsékletek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, kapospont, szalinay, tél, eső, egészségügyi anyagok