Mint ahogy korábbi cikkünkben is utaltunk már rá, ezen a télen a hideg levegő zöme, az amerikai kontinens felett összpontosul. A hét végétől kezdve, igen erős hideg elárasztás várható Kanadában, és az USA nagy területén. A hőmérsékleti modell ábra jól szemlélteti hogy a hideg hiányzik egész Európából.

Az ok, a brit térségben örvénylő ciklon, amely hőmérsékletileg a két kontinenst elválasztja egymástól. A ciklon hátoldalán folyamatosan hideg levegő áramlik Amerika fölé, míg előoldalán, meleg levegő Európába. A hét végén, jövő hét elején, Észak-Amerikában többfelé mérhetnek majd -20,-30 fokos hőmérsékleteket, miközben újabb hóviharok fognak dúlni. Ezzel szemben, Európa nagy részén folytatódik a már jól megszokott tavaszias idő.

Az ok-okozati összefüggés a két kontinens eltérő időjárásában, a linkre kattintva olvasható!

Az ábrán az északi félteke hőmérsékleti elrendeződése látszik. Míg Amerika felett folytonos az északi áramlás,(fehér nyíl) és a hét végére, jövő hét elejére, -20,-30 fokos levegő éri el a kontinenst, addig Európában déli az áramlás,(fekete nyíl) és nagy területen van 10-15 fok.

Fotó: NASA

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, időjós, yolo, kapospont, szalinay, egészségügyi anyagok