A 2013/2014-es tél minden bizonnyal bevonulhat az emlékezetesen enyhe telek közé. Ugyan a csillagászati tél március 21-ig tart, és ebben az időszakban még kialakulhatnak átmeneti télies epizódok időjárásunkban, de ez valószínűleg már nem fog változtatni lényegesen, az egész télre jellemző pozitív anomálián. A meglehetősen enyhe tél oka, a már decemberben elkezdődött szokatlanul erős Brit-szigetek feletti ciklon aktivitás. A ciklonok nagyságát és erejét jellemzi, hogy hatalmas áramlási rendszerükbe Európa nagy része beletartozik. A kontinens jelentős része a brit ciklon előoldali, enyhe áramlásában helyezkedik el, ezzel biztosított felettünk a folyamatos délnyugati áramlás.

Ábránkon a sokat tárgyalt brit ciklon, és annak áramlási rendszere látható.

A másik ok, az Amerika felett összpontosuló hideg bázis. Az idei télen, a folyamatosan Amerikára szakadó hideghullámok, az Atlanti-óceán melegebb vizére érve, szünet nélkül táplálják energiával a ciklonokat. Ennek hatására újabb és újabb, erősebbnél erősebb viharciklonok alakulnak ki a térségben, felerősítve ezzel a Kárpát-medence felett, a meleg délnyugati áramlásokat. Ez az úgynevezett öngerjesztő folyamat, az idei télen folyamatosan fennáll, és valószínűleg a következő időszakban sem szűnik meg.

A viharciklonok erősségét, illetve hatalmas áramlási rendszerét jellemzi, hogy ezen a télen a keleti, északkeleti hideg áramlások nem tudnak érvényesülni, annak ellenére, hogy az ősszel és a tél elején szokatlanul erős hideg, illetve hófelhalmozódás zajlott Szibériában. Akkor ez a korai szibériai hideg, egy esetleges kemény tél lehetőségét vetítette elő. Az idei tél folyamán azonban, az atlanti "szörny" (brit ciklon) erősebbnek bizonyult az orosz medvénél (szibériai anticiklon).

A következő két hétben sem várható lényeges átrendeződés a légkörben, azaz maradhat a nyugati, délnyugati irányítás. A nyugati ciklonokról időnként meleg és hidegfrontok válnak le a hozzájuk tartózó csapadékzónákkal, melyek időről-időre elérik majd a Kárpát-medencét is. Ennek hatására marad a változékony, enyhe idő. Mivel az óceán vize február végére már lehűl, ezért az onnan érkező hidegfrontok valamivel hidegebb levegőt szállítanak fölénk a magasban mint eddig, de ez a talajon nem érezteti majd különösebben hatását. A magasabb hegyeinkben a következő időszakban bármikor előfordulhat havazás, átmenetileg megmaradó hóréteggel is, de síkvidéken marad a 8-10 fok körüli enyheség. A legfrissebb számítások szerint,  a hétvégén egy hidegfront hatására, a hétfőihez hasonlóan kissé visszaesik majd a hőmérséklet, majd a jövő hét  közepétől ismét melegedés kezdődhet. A csapadékos jelleg továbbra is megmarad.

A nyugati ciklon aktivitás, és vele együtt az enyhe délnyugati áramlás maradhat hosszútávon is. Ezzel egybevág a friss CFS modell márciusra jelzett anomália előrejelzése. A modell +1,+3 fokos anomália eltérést jelez a következő hónapra hazánkra, és Európa nagy részére. (A március időjárása a hosszú időtáv miatt egyelőre még bizonytalan - a szerk.)

Fenti modellábránk jól visszaadja az amerikai kemény, és az európai enyhe tél közötti ok-okozati összefüggést. A hatalmas ciklon hátoldalán hideg levegő áramlik Amerikára. (fehér nyíl) Ugyanakkor Európában a ciklon előoldalán, délnyugati, meleg az áramlás (piros nyíl).

A hőmérsékleti térképen a kék és lila szín jelzi a hideg levegő előrenyomulását, a sárga és narancs szín pedig  a meleg levegő térhódítását.

A CFS modell anomália előrejelzése márciusra. A modell szinte egész Európára az átlagosnál enyhébb időt vár. Ennek oka, a továbbra is fennálló brit ciklon.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: amerikai, orosz, meleg, ciklon, rekord, tél, hideg, kis szines